De Meetmaatschappij

De Meetmaatschappij (werktitel, uitgeverij Business Contact, 2021/2022)
We leven in een tijd waarin we van alles kunnen en willen meten. Dashboards, indicatoren en spreadsheets zijn bijna niet meer weg te denken. Niet alleen op school en op ons werk, maar ook in ons eigen leven. We meten en tellen onze stappen, likes en werkprestaties. Vervolgens vergelijken we onze prestaties met die van anderen en stellen we ranglijsten op van de sportiefste vrienden, productiefste collega’s, beste hogescholen en lekkerste oliebollen. Maar waarom doen we dat? Welke problemen levert dat op? In welke gevallen kun je maar beter niet iets meten?

De meetmaatschappij gaat op zoek naar antwoorden op deze vragen en komt onderweg langs ziekenhuizen, meetsociologen, goede doelen, docenten, bankiers en oude filosofen. Dit boek kan gelezen worden als kritische en verdiepende bijsluiter bij onze collectieve meetobsessie.

De auteur
Dr. Berend van der Kolk onderzoekt de effecten van meetsystemen in organisaties. Hij publiceerde in internationale wetenschappelijke tijdschriften en doceerde aan universiteiten in Madrid, Londen en Groningen. Ook schreef hij bijdragen voor onder andere Holland Management Review, Follow The Money en The Guardian. In 2020 werd hij door het Britse Thinkers50 op de radarlijst geplaatst als opkomende managementdenker.

Voor nieuws en updates, check @measuremania op Twitter.