De Meetmaatschappij

Schermafbeelding 2020-07-22 om 03.03.16

De Meetmaatschappij (uitgeverij Business Contact, planning: najaar 2021)
We leven in een tijd waarin we van alles kunnen en willen meten. Dashboards, indicatoren en spreadsheets zijn bijna niet meer weg te denken. Niet alleen op school en op ons werk, maar ook in ons eigen leven. We meten en tellen onze stappen, likes en werkprestaties. Vervolgens vergelijken we onze prestaties met die van anderen en stellen we ranglijsten op van de sportiefste vrienden, productiefste collega’s, beste hogescholen en lekkerste oliebollen. Maar waarom doen we dat? En wat gebeurt er precies wanneer we iets meten? Welke effecten heeft dit al dit meten?

Dit boek is een zoektocht naar antwoorden op deze vragen, die leidt langs ideeën uit de filosofie, economie, sociologie en psychologie. Dit boek is niet zozeer een praktisch handboek, maar eerder een kritische bijsluiter bij ons collectieve meetgedrag.

De auteur
Dr. Berend van der Kolk onderzoekt de effecten van meetsystemen in organisaties en wil de kloof tussen wetenschap en praktijk verkleinen. Hij publiceerde in internationale wetenschappelijke tijdschriften en doceerde onder andere aan de IE Business School Madrid, de London School of Economics en de Rijksuniversiteit Groningen. Ook schreef hij over meten, management en ethiek voor bijvoorbeeld Management & Organisatie, de Holland Management Review, Onderzoeksplatform Follow The Money en The Guardian.