De meetmaatschappij

De Meetmaatschappij (Uitgeverij Business Contact, najaar 2021)
Kijkcijfers, bestsellerlijsten, kpi’s, stappen en Cito-scores: wat meten we eigenlijk niet? Een scholier is zo goed als zijn gemiddelde, een werknemer moet SMART-doelen halen en teams en organisaties moeten resultaatgericht werken. Vervolgens vergelijken we onze prestaties met die van anderen en stellen we ranglijsten op van de productiefste collega’s, beste hogescholen en sportiefste vrienden. Maar is dat wel zo’n goed idee?

Berend van der Kolk laat zien wat meten met ons doet, individueel en als maatschappij. We leggen de meetlat alsmaar hoger, de druk om te presteren neemt toe, en ondertussen verliezen we de werkelijke doelen uit het oog. Dus wanneer is meten goed, en in welke gevallen kun je maar beter niet iets meten? De meetmaatschappij gaat op zoek naar antwoorden op deze vragen en komt onderweg langs ziekenhuizen, meetsociologen, thuiswerkende young professionals, goede doelen, docenten, bankiers en oude filosofen. Het resulteert in een gezonde blik op onze collectieve meetobsessie.

Reserveer nu al een exemplaar via uitgeverij Business Contact (verwacht: november ’21).
Volg voor nieuws en updates @meetboek op Twitter.

“Van der Kolk heeft een vernieuwende kijk op hoe we prestaties meten en de implicaties daarvan.”

– Stuart Crainer en Des Dearlove, Thinkers50

De auteur
Dr. Berend van der Kolk is Assistant Professor aan de IE Business School in Madrid en onderzoekt de implicaties van meetsystemen voor individuen en organisaties. Hij publiceert hierover in internationale wetenschappelijke tijdschriften en doceerde ook aan de London School of Economics en de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn werk verscheen bij Follow The Money en The Guardian, en in 2020 werd hij door het Britse Thinkers50 benoemd als opkomende managementdenker.


De Meetmaatschappij
Berend van der Kolk
Business Contact, Amsterdam
ISBN: 9789047014812
NUR: 740, 801
Ontwerp kopafbeelding en omslag: Tijs Koelemeijer.