De meetmaatschappij

Uitgeverij Business Contact, Atlas Contact, Amsterdam
Kijkcijfers, bestsellerlijsten, KPI’s, stappen en Cito-scores: wat meten we eigenlijk niet? Een scholier is zo goed als zijn gemiddelde, een werknemer moet SMART-doelen halen en teams en organisaties moeten resultaatgericht werken. We vergelijken onze prestaties met die van anderen en stellen ranglijsten op van de productiefste collega’s, beste universiteiten en sportiefste vrienden. Maar waarom doen we dat? En is dat wel zo’n goed idee?

Berend van der Kolk laat zien wat meten met ons doet, individueel en als maatschappij. We leggen de meetlat alsmaar hoger, de druk om te presteren neemt toe, en ondertussen verliezen we de werkelijke doelen uit het oog. Wanneer doen metingen meer kwaad dan goed? En hoe komen we tot een gezondere houding ten opzichte van meten? De meetmaatschappij gaat op zoek naar antwoorden op deze vragen en komt onderweg langs ziekenhuizen, meetsociologen, goede doelen, consultants, docenten, bankiers, filosofen en motivatiepsychologen.

Reserveer De meetmaatschappij nu online (verwacht: november ’21).
Volg voor nieuws en updates @meetboek op Twitter.

“Van der Kolk heeft een vernieuwende kijk op hoe we prestaties meten en de implicaties daarvan.”

– Stuart Crainer en Des Dearlove, Thinkers50

De auteur
Dr. Berend van der Kolk is universitair hoofddocent aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hiervoor doceerde hij aan de IE Business School in Madrid, de London School of Economics en de Rijksuniversiteit Groningen. Hij publiceert in internationale wetenschappelijke tijdschriften en bijdragen van hem verschenen bij Follow The Money en The Guardian.


De meetmaatschappij
Berend van der Kolk
Business Contact, Amsterdam
ISBN: 9789047014812
NUR: 740, 801
Ontwerp kopafbeelding en omslag: Tijs Koelemeijer.